Herbata z cytryną – jakie korzyści przynosi jej regularne picie?

Herbata z cytryną – jakie korzyści przynosi jej regularne picie?

Herbata z cytryną jest popularnym, ale niestety często niedocenianym, napojem. Tymczasem może ona nie tylko orzeźwić, ale także przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia – wspomaga pracę serca i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Sok z cytryny najczęściej dodajemy do czarnej herbaty, jednak równie smaczny (i zdrowy) jest napój z dodatkiem herbaty zielonej. Jakie korzyści niesie ze sobą regularne picie herbaty z cytryną i kto powinien jej unikać?

Działa przeciwzapalnie

Witamina C zawarta w cytrynie ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Chroni przed infekcjami oraz stresem oksydacyjnym. Ponadto wzmacnia nasz układ odpornościowy i pomaga w leczeniu stanów zapalnych.

Zapobiega powstawaniu nowotworów

Cytryna zawiera związki zwany flawonoidami, które zwalczają wolne rodniki, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia nowotworu (zwłaszcza raka żołądka, piersi i okrężnicy). Przeciwutleniacze w niej zawarte mogą również wpływać na zahamowanie rozwoju istniejącego już nowotworu. Odpowiedzialny jest za to flawonoid o nazwie kwercetyna, który blokuje wzrost komórek nowotworu.

Wspomaga pracę serca

Witamina C pomaga spowalniać rozwój zmian miażdżycowych (odkładania się tłuszczów i cholesterolu na ściankach tętnic). Natomiast hesperydyna i diosmina wspomagają pracę układu krążenia. Częste picie herbaty z cytryną pomaga również regulować ciśnienie.

Pomaga w trawieniu

Herbata z cytryną wspomaga pracę układu trawienia. Eliminuje toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, dzięki czemu organizm może przyswoić więcej składników odżywczych zawartych w przyjmowanym pożywieniu.

Reguluje poziom cukru we krwi

Hesperydyna i eriocytryna (flawonoidy zawarte w cytrynie) hamują stres oksydacyjny i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Zmniejszają tym samym ryzyko wystąpienia cukrzycy. Zawartość kwasu cytrynowego może natomiast zapobiegać niektórym powikłaniom związanym z cukrzycą typu 2.

Łagodzi objawy przeziębienia i grypy

Gorąca herbata z cytryną i miodem przynosi ulgę w trakcie przeziębienia lub grypy. Łagodzi ból gardła, pomaga zmniejszyć kaszel oraz poprawia jakość snu. Wspiera także układ odpornościowy.

Odtruwa organizm

Herbata z cytryną jest doskonałym detoksykantem usuwającym z organizmu zalegające toksyny. Gromadzące się w wątrobie toksyny mogą powodować różnego rodzaju infekcje. Kwas cytrynowy pomaga je usunąć, chroniąc wątrobę przed uszkodzeniem.

Poprawia kondycję skóry

Witamina C posiada właściwości przeciwstarzeniowe (to właśnie dlatego można ją znaleźć w wielu kosmetykach do pielęgnacji). Zapewnia ochronę przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Stymuluje również produkcję kolagenu przyczyniając się do opóźnienia procesu starzenia skóry.

Na co należy uważać?

Herbatę z cytryną można pić codziennie, należy jednak zachować przy tym umiar. Jedna lub dwie filiżanki w zupełności wystarczą aby odczuć jej prozdrowotne korzyści. Do herbaty nie powinniśmy również dodawać zbyt dużo soku z cytryny. Jej wysokie stężenie może mieć bowiem skutki uboczne,takie jak erozja szkliwa zębów, refluks żołądkowy czy podrażnienie błon śluzowych prowadzące do owrzodzeń. Picie herbaty z cytryną nie jest wskazane dla każdego. Unikać jej powinny:

  • dzieci,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • osoby z nadciśnieniem,
  • osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego.

Herbata z cytryną posiada niepowtarzalny orzeźwiający smak i aromat, a przy tym pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową. Należy jednak pamiętać, że jej nadmierne spożycie może przynieść negatywne skutki. Dlatego spożywajmy ją z rozwagą.

Dodaj komentarz