Antyoksydanty – czym są i jak wpływają na zdrowie?

Antyoksydanty – czym są i jak wpływają na zdrowie?

Antyoksydanty to bardzo duża grupa związków bioaktywnych, które znajdują się w żywności. Przede wszystkim można znaleźć je w produktach roślinnych, a ich zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników w organizmie. Antyoksydanty są bardzo ważne, ponieważ wzmacniają naszą odporność oraz chronią przed rozwojem wielu chorób. Co jeszcze warto wiedzieć o antyoksydantach? Podpowiadamy.

Czym są antyoksydanty?

Tak jak już wspomnieliśmy antyoksydanty to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje, które potrafią hamować reakcje z tlenem bądź ozonem. Antyoksydanty, to też bioaktywne cząstki, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników w organizmie. Znajdziemy je głównie w warzywach i owocach. Antyoksydanty mogą mieć różną postać – są wśród nich zarówno witaminy i składniki mineralne, jak i związki bioaktywne produkowane przez rośliny.

Warto także przy okazji wspomnieć o tym, czym są wolne rodniki, z którymi walczą antyoksydanty. Mianowicie są to tzw. utleniacze nietrwałe i bardzo reaktywne cząstki chemiczne, które zawierają wolne elektrony. Ich nadmiar w organizmie może być spowodowany niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi np. dymem papierosowym, alkoholem, stresem czy też zanieczyszczeniem powietrza.

Działanie antyoksydantów

Antyoksydanty są w stanie zneutralizować wolne rodniki oraz wspomagają naprawę uszkodzonych przez nie komórek. Antyoksydanty wspierają też mechanizmy obronne organizmu oraz wykazują działanie synergistyczne, czyli różne przeciwutleniacze w żywności wzajemnie wzmacniają swoje właściwości. Taki efekt występuje tylko w przypadku spożywania naturalnych antyoksydantów – w postaci nieprzetworzonej żywności, a nie w formie suplementów diety.

Najsilniejsze antyoksydanty w żywności

Jeśli chodzi o najsilniejsze antyoksydanty, które można znaleźć w żywności, to zalicz się do nich: witaminę C, witaminę A, witaminę E, beta-karoten, selen, cynk, miedź i mangan. Najważniejsze antyoksydanty znajdują się w warzywach i owocach. Inne substancje o działaniu przeciwutleniającym znajdujące się w produktach roślinnych takich jak:

– karotenoidy (różne formy karotenu, luteina, zeaksantyna, likopen),
– glukozynolany z warzyw kapustnych,
– antocyjany z owoców jagodowych,
– allicyna z czosnku i innych warzyw cebulowych.

Antyoksydanty a suplementy

Najlepszym źródłem antyoksydantów są owoce i warzywa i to właśnie za pomocą jedzenia warto je suplementować. Antyoksydanty jako suplement diety są zwykle mało skuteczne, a w niektórych sytuacjach mogą negatywnie wpływać na organizm.

Mężczyźni dbający o swoją dietę i zdrowie mogą za to przyjmować suplement diety http://memberxxl.eu/. W jego skład wchodzą naturalne wyciągi z roślin oraz aminokwasy. Przy regularnym stosowaniu może on rozwiązać problem z rozmiarem przyrodzenia.

W przeciwieństwie do wielu tabletek na erekcję nie zawiera żadnych syntetycznych substancji chemicznych niewiadomego pochodzenia, które mogłyby wywoływać niepożądane efekty uboczne. Wystarczy, że będziesz pamiętać o tym, aby przyjąć kapsułkę raz lub dwa razy dziennie i będziesz robił to regularnie przez 6 miesięcy – tyle trwa pełna kuracja preparatem.

Dodaj komentarz