Niezrównoważone proporcje składników odżywczych, ubogie diety i regularne dni bez obciążenia organizmu lub głodówki są podstawą wielu programów dietetycznych. W rezultacie stwarzasz sytuację stresową dla organizmu, zmuszając go do magazynowania tłuszczu przy pierwszej nadarzającej się okazji. Brak składników odżywczych i witamin spowalnia procesy metaboliczne, przez co kolejne próby odchudzania stają się nieskuteczne. Jeśli chcesz zapomnieć o nadwadze na długi czas i nie zaszkodzić swojemu zdrowiu, potrzebujesz codziennej zbilansowanej diety, a pomoże Ci w tym catering z zakopanego. Zmniejszona dzienna dawka kalorii i różnorodność pokarmów to główne rzeczy, które musisz wiedzieć i pamiętać o diecie, przygotowując swój własny jadłospis.
Cechy zdrowej diety
Jedzenie zdrowej diety wymaga umiaru w kwestii porcji i pokarmów, które są szkodliwe dla organizmu. Należy przestrzegać pięciu zasad, aby nie być głodnym i nie mieć “awarii” lub nocnych wędrówek do lodówki.
Wybór kalorii
Mężczyźni i kobiety, aby schudnąć, muszą spożywać 1000 – 1500 kcal dziennie, w zależności od tego, czy mają nadwagę czy nie. Zmniejszać kalorie w regularnej diecie stopniowo, średnio o 500 kcal raz na kilka miesięcy. Jeśli drastycznie obniżysz wartość energetyczną pożywienia, zaczniesz szybko tracić na wadze, co doprowadzi do rozluźnienia mięśni i zwiotczenia skóry z rozstępami.
Równoważenie składników odżywczych
Dieta odchudzająca powinna zawierać następujące ilości:
- Około 120 g białka – drób, chuda wołowina, produkty mleczne, jaja, fasola (groch lub ciecierzyca);
- Do 70 g tłuszczu – ryby, nasiona, orzechy, olej roślinny (olej sezamowy, oliwa z oliwek, olej z awokado lub olej słonecznikowy);
- Do 100 g węglowodanów złożonych – płatki śniadaniowe, makarony, ziemniaki, warzywa i owoce.
Wszystkie pokarmy zawierające cukier, tłuszcz zwierzęcy (smalec, masło) i margarynę powinny być wykluczone lub ograniczone do minimum. Dostarczają one “pustych” kalorii, które przy siedzącym trybie życia prowadzą do uczucia sytości. Cukier rafinowany możesz zastąpić słodzikami, które nie mają szkodliwego wpływu na organizm.
Regularność posiłków
Ważnym czynnikiem w diecie, która oznacza jedzenie w porcjach, czyli w małych porcjach o tej samej porze każdego dnia. Przerwa między posiłkami nie powinna być dłuższa niż 4 godziny. W ten sposób organizm wcześniej rozpocznie procesy trawienne, co pozwoli mu lepiej strawić pokarm i wchłonąć więcej składników odżywczych.
Jeśli masz napięty grafik pracy i często podróżujesz, warto zabrać ze sobą pojemniki na przekąski. W upalne dni nie zapomnij o torbach chłodzących, które utrzymają świeżość żywności, zapobiegając jej zepsuciu.