Jak zielone warzywa wpływają na samopoczucie

Jak zielone warzywa wpływają na samopoczucie

Warzywa są źródłem wielu witamin i minerałów. Mają dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu nie tylko z fizycznego punktu widzenia, ale też poprawiają humor! Jak zielone warzywa wpływają na samopoczucie? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Zbilansowana dieta jest bardzo ważna w utrzymaniu zdrowia. Jeżeli jest ona bogata w świeże warzywa dostarczasz wraz z nimi do organizmu sporą ilość kwasu foliowego. W dużej mierze przyczynia się on do produkcji serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Największą ilość kwasu foliowego znajdziesz w zielonych warzywach – jedz sałatę, ogórki, szpinak, natkę pietruszki itp. a zapewnisz sobie nie tylko dawkę zdrowia, ale i dobrego humoru. By w jak największym stopniu skorzystać w dobroczynnych właściwości zielonych warzyw jedz je na surowo. Podczas gotowania czy innej obróbki termicznej tracą one nawet 90 procent kwasu foliowego!

Spożywanie zielonych warzyw przyniesie Ci wiele innych korzyści. Np. seler naciowy poza dużą zawartością kwasu foliowego, który poprawi Ci nastrój ma też właściwości uspokajające. Wpływa również na wzmocnienie układu odpornościowego, co jest bardzo ważne zwłaszcza teraz zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie. Seler naciowy pobudza także przemianę materii.

Mówiąc o zielonych warzywach nie można zapominać o ogórkach. Są one niskokaloryczne, ponieważ składają się głównie z wody. Jest ona potrzebna do prawidłowego działania organizmu, w tym do pracy mózgu. Gdy mało pijemy i nie jesteśmy dobrze nawodnieni odbija się to negatywnie na naszym ciele. Kiedy zaś dbamy o odpowiedni poziom przyjmowanych płynów nasz umysł pracuje bez zarzutu, a to z kolei poprawia humor i dodaje energii. Warto dodawać ogórki do dań, np. w postaci mizerii lub jako dodatek na kanapkę, ale równie dobrze możemy je pokroić w paski i jeść jako samodzielną przekąskę – wtedy najbardziej skorzystamy z ich właściwości.

Źródłem kwasu foliowego są też brokuły. Poza tym zawierają one dużą ilość magnezu, który korzystnie wpływa na nerwy. Co ważne brokuły zawierają więcej witaminy C niż cytrusy! Tu znowu mamy przykład warzyw, które wzmacniają układ odpornościowy. Mniejsza częstotliwość przeziębień także pozytywnie wpływa na samopoczucie.

Według specjalistów osoby z niedoborami kwasu foliowego wykazują o 67 procent wyższe ryzyko rozwoju depresji niż te, które przyjmują go w odpowiednich dawkach. Co więcej, Fińscy naukowcy zauważyli, że osoby chore na depresję lepiej radziły sobie w walce z chorobą kiedy zwiększyły ilość pokarmów bogatych w foliany.

Dodaj komentarz