Herbata z cytryną jest popularnym, ale niestety często niedocenianym, napojem. Tymczasem może ona nie tylko orzeźwić, ale także przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia – wspomaga pracę serca i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Sok z cytryny najczęściej dodajemy do czarnej herbaty, jednak równie smaczny (i zdrowy) jest napój z dodatkiem herbaty zielonej. Jakie korzyści niesie ze sobą regularne picie herbaty z cytryną i kto powinien jej unikać?
Działa przeciwzapalnie
Witamina C zawarta w cytrynie ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Chroni przed infekcjami oraz stresem oksydacyjnym. Ponadto wzmacnia nasz układ odpornościowy i pomaga w leczeniu stanów zapalnych.
Zapobiega powstawaniu nowotworów
Cytryna zawiera związki zwany flawonoidami, które zwalczają wolne rodniki, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia nowotworu (zwłaszcza raka żołądka, piersi i okrężnicy). Przeciwutleniacze w niej zawarte mogą również wpływać na zahamowanie rozwoju istniejącego już nowotworu. Odpowiedzialny jest za to flawonoid o nazwie kwercetyna, który blokuje wzrost komórek nowotworu.
Wspomaga pracę serca
Witamina C pomaga spowalniać rozwój zmian miażdżycowych (odkładania się tłuszczów i cholesterolu na ściankach tętnic). Natomiast hesperydyna i diosmina wspomagają pracę układu krążenia. Częste picie herbaty z cytryną pomaga również regulować ciśnienie.
Pomaga w trawieniu
Herbata z cytryną wspomaga pracę układu trawienia. Eliminuje toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, dzięki czemu organizm może przyswoić więcej składników odżywczych zawartych w przyjmowanym pożywieniu.
Reguluje poziom cukru we krwi
Hesperydyna i eriocytryna (flawonoidy zawarte w cytrynie) hamują stres oksydacyjny i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Zmniejszają tym samym ryzyko wystąpienia cukrzycy. Zawartość kwasu cytrynowego może natomiast zapobiegać niektórym powikłaniom związanym z cukrzycą typu 2.
Łagodzi objawy przeziębienia i grypy
Gorąca herbata z cytryną i miodem przynosi ulgę w trakcie przeziębienia lub grypy. Łagodzi ból gardła, pomaga zmniejszyć kaszel oraz poprawia jakość snu. Wspiera także układ odpornościowy.
Odtruwa organizm
Herbata z cytryną jest doskonałym detoksykantem usuwającym z organizmu zalegające toksyny. Gromadzące się w wątrobie toksyny mogą powodować różnego rodzaju infekcje. Kwas cytrynowy pomaga je usunąć, chroniąc wątrobę przed uszkodzeniem.
Poprawia kondycję skóry
Witamina C posiada właściwości przeciwstarzeniowe (to właśnie dlatego można ją znaleźć w wielu kosmetykach do pielęgnacji). Zapewnia ochronę przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Stymuluje również produkcję kolagenu przyczyniając się do opóźnienia procesu starzenia skóry.
Na co należy uważać?
Herbatę z cytryną można pić codziennie, należy jednak zachować przy tym umiar. Jedna lub dwie filiżanki w zupełności wystarczą aby odczuć jej prozdrowotne korzyści. Do herbaty nie powinniśmy również dodawać zbyt dużo soku z cytryny. Jej wysokie stężenie może mieć bowiem skutki uboczne,takie jak erozja szkliwa zębów, refluks żołądkowy czy podrażnienie błon śluzowych prowadzące do owrzodzeń. Picie herbaty z cytryną nie jest wskazane dla każdego. Unikać jej powinny:
- dzieci,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- osoby z nadciśnieniem,
- osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego.
Herbata z cytryną posiada niepowtarzalny orzeźwiający smak i aromat, a przy tym pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową. Należy jednak pamiętać, że jej nadmierne spożycie może przynieść negatywne skutki. Dlatego spożywajmy ją z rozwagą.